Noutati Legislative

Decontarea utilitatilor pentru sediul inchiriat de la o persoana fizica

09/29/2021

Iata o sinteza a cheltuielilor:

CheltuialaDocument justificativ
ChiriaContractul de inchiriere
Utilitati: apa, gaz, energieDecont +factura emisa pe numele proprietarului in anexa (nu se poate deduce TVA fiind pe numele proprietarului)
Intretinere -daca e un apartamentDecont; chitanta de la administratorul de bloc daca plata este in numerar,  tabel cu cheltuielile comune+extras de banca, daca plata este prin banca
Internet/telefonieFactura (care poate fi pe numele chiriasului) si atunci se poate deduce si TVA
Taxe localeDecizia de impunere

MVA Audit   |    Inca din 2003 suntem alaturi de clientii nostri, sprijinindu-i in drumul lor catre succesul mult visat. Experienta, profesionalismul si transparenta in lucru sunt atuurile noastre cele mai puternice, alaturi de cel mai bun raport calitate – pret.

Ce trebuie sa stii :

  • poti deduce TVA-ul de pe facturile de utilitati doar daca sunt emise pe numele firmei;
  • pentru inregistrarea in contabilitate este recomandat sa intocmesti un decont lunar cu toate aceste cheltuieli pe baza de facturi emise pe numele proprietarului: apa, gaz, energie, intretinere.
  • in cazul în care sediul unui contribuabil ocupa partial locuința proprietate a unei persoane fizice, fiscal, cheltuielile de funcționare, întreținere și reparații aferente sediului sunt deductibile în limita determinată pe baza raportului dintre suprafața pusă la dispoziție contribuabilului, menționată în contractul încheiat între părți, și suprafața totală a locuinței. Contribuabilul va justifica cheltuielile de funcționare, întreținere și reparații aferente sediului cu documente legale, cum sunt contractele încheiate cu furnizorii de utilități și alte documente.

Sursa www.contzilla.ro

You Might Also Like