Potrivit noului act normativ, se va face verificarea situatiei fiscale personale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit, prevazuta la art. 138 din Codul de procedura fiscala.
Asadar, organele fiscale vor identifica si evalua riscurile de nedeclarare a veniturilor impozabile ale persoanelor fizice, dupa care vor incerca sa le gestioneze.
Cum se face selectarea persoanelor care nu isi declara veniturile?
Mai intai, Fiscul face o lista a persoanelor care prezinta risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile. Acestea sunt definite de urmatoarele caracteristici, conform legii:
• veniturile declarate de persoana fizica, precum si de platitorii de venit;
• cresterea valorii patrimoniului persoanei fizice;
• cheltuielile personale efectuate;
• fluxurile de trezorerie.
De retinut faptul ca verificarea situatiei fiscale personale se efectueaza cu colaborarea persoanei fizice verificate. Organul fiscal comunica avizul de verificare cu cel putin 15 zile inainte de data inceperii verificarii prevazuta in acesta.
MVA Audit | Inca din 2003 suntem alaturi de clientii nostri, sprijinindu-i in drumul lor catre succesul mult visat. Experienta, profesionalismul si transparenta in lucru sunt atuurile noastre cele mai puternice, alaturi de cel mai bun raport calitate – pret.
Care sunt metodele indirecte de stabilire a veniturilor?
Potrivit legestart.ro, selectarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor se face in functie de cerintele specifice ale acestora, de situatia fiscala a persoanei fizice verificate si de natura informatiilor ori a documentelor disponibile, dupa cum urmeaza:
• metoda sursei si utilizarii fondului este selectata atunci cand se constata ca persoana fizica verificata a utilizat fonduri in valoare mai mare decat sursele identificate;
• metoda fluxurilor de trezorerie este selectata atunci cand se constata ca operatiunile derulate de persoana fizica verificata s-au desfasurat, in principal, prin conturile bancare si financiare si sunt intrari de sume semnificative in aceste conturi;
• metoda patrimoniului net este selectata atunci cand se constata ca patrimoniul net al persoanei verificate a inregistrat cresteri semnificative pe parcursul perioadei verificate si a fost stabilita, cu un grad rezonabil de certitudine, valoarea elementelor patrimoniale la inceputul si la sfarsitul perioadei verificate.
Sursa: contabilul.manager.ro
No Comments