Ministerul Finantelor Publice a lansat spre dezbatere in data de 01.11.2018 un proiect legislativ cu privire la modul de aplicare a noilor cote reduse de TVA de 9% respectiv 5% aplicate in domeniile livrarilor de mancare si prestarii serviciilor de restaurant si catering. Va prezentam mai jos cateva extrase importante din proiectul legislativ.
Principalele elemente care stau la baza încadrării din punct de vedere al TVA a operațiunilor realizate de personele impozabile ca reprezentând:
a) livrări de alimente, pentru care se aplică cota redusă de TVA de 9%;
b) prestări de servicii de restaurant sau catering, pentru care se aplică cota redusă de TVA de 5%, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea care se încadrează la codul NC 22 03 00 10 și pentru care se aplică, de asemenea, cota de TVA de 5%.
Potrivit prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, se aplică o cotă redusă de TVA de 9% pentru livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.
Potrivit prevederilor art. 291 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, se aplică o cotă redusă de TVA de 5% pentru serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea care se încadrează la codul NC 22 03 00 10.
- inregistrarea documentelor contabile conform normelor in vigoare;
- evidenta sintetica si analitica a furnzorilor si clientilor, intocmirea registrului de casa,
- intocmirea ordinelor de plata pentru obligatiile rezultate din prelucrarea datelor contabile (impozite, taxe, contributii);
- intocmirea balantei de verificare lunare;
- intocmirea registrului jurnal, registrului inventar, jurnalelor de TVA si cartea mare;
- stabilirea obligatiilor de plata lunare sau trimestriale si depunerea declaratiilor privind taxele si impozitele;
- intocmirea si depunerea bilantului contabil;
- informarea lunara a conducerii societatii despre rezultatele financiar-contabile;
Exemplul :
În cadrul unui eveniment, cum ar fi un concert/festival/târg de Crăciun, o societate livrează mici, cârnați, cartofi prăjiți, vin fiert, etc., clienților săi, în recipiente din carton/plastic sau în recipiente reutilizabile. Clientul primește șervețele, tacâmuri de unică folosință sau reutilizabile și ketchup, maioneză sau muștar.
Societatea pune la dispoziția clienților mese cu scaune în spațiul deținut în folosință, precum și servicii de debarasare și curățare a meselor. O parte din produse se consumă la fața locului și o parte este livrată pentru a fi luată la pachet.
În situația în care clientul își exprimă opțiunea de a consuma alimentele la fața locului, se consideră că societatea realizează prestări de servicii de restaurant pentru care se aplică cota de TVA de 5%, cu excepția vinului fiert pentru care se aplică cota standard de TVA. În situația în care clienții își exprimă opțiunea de a lua alimentele la pachet, se consideră că societatea realizează livrări de bunuri.
Punerea la dispoziție a scaunelor este relevantă, însă nu și utilizarea efectivă a acestora de către clienți.
Pentru încadrarea operațiunii din perspectiva TVA este decisivă intenția exprimată de clientul de a consuma alimente în acel loc sau nu.
No Comments