Contabilitate

Importanta NIR-ului

09/27/2017

NIR-ul (Nota de Intrare si Receptie) este un document justificativ utilizat pentru receptia bunurilor achizitionate si care atesta incarcarea in gestiunea entitatii.

Potrivit OMFP nr. 1.802/2014, detinerea cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.

Pentru acest lucru, este necesar sa asiguri cateva lucruri simple cum ar fi :

a) sa receptionezi toate bunurile materiale intrate in entitate si sa le inregistrezi la locurile de depozitare.

b) in situatia unor decalaje intre aprovizionarea si receptia bunurilor care se dovedesc a fi in mod cert in proprietatea entitatii, sa procedezi astfel:

  •   bunurile sosite fara factura sa le inregistreazi ca intrari in gestiune atat la locul de depozitare, cat si in contabilitate, pe baza receptiei si a documentelor insotitoare;
  • bunurile sosite si nereceptionate sa le inregistrezi distinct in contabilitate ca intrare in gestiune.

Astfel,  persoana responsabila cu gestionarea si evidenta bunurilor trebuie sa faca receptia fizica a bunurilor astfel intrate si sa noteze rezultatele obtinute. Eventualele diferente in plus sau minus intre cantitatile din documentul de intrare si cele efectiv primite se vor consemna intr-un document justificativ denumit NIR.

Iata mai multe detalii despre documentul in sine.

Nota de receptie si constatare de diferente (NIR) este asa cum spuneam:

  •  un document pentru receptia bunurilor aprovizionate;
  • un document justificativ pentru incarcarea in gestiune;
  •  un document justificativ de inregistrare in contabilitate.

MVA Audit   |    Inca din 2003 suntem alaturi de clientii nostri, sprijinindu-i in drumul lor catre succesul mult visat. Experienta, profesionalismul si transparenta in lucru sunt atuurile noastre cele mai puternice, alaturi de cel mai bun raport calitate – pret.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.